Martin Benedict – Cetățean de onoare al comunei Nicolae Bălcescu (Bacău)

 

Cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la moartea Slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict, în ziua de 12 iulie 2012, la biserica “Sfântul Iosif Muncitorul” din Galbeni a fost celebrată o sfântă Liturghie comemorativă, oficiată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei Franciscane din România, susţinut de un număr mare de preoţi şi de credincioşi.

După sfânta Liturghie, toţi preoţii şi credincioşii s-au îndreptat spre cimitirul satului unde s-au făcut mai multe rugăciuni în jurul mormântului Slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict.

Ceremonia s-a încheiat cu acordarea, din partea autorităţilor locale, a titlului de “Cetăţean de onoare” post mortem al comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, medicului preot Martin Benedict. Acest titlu reprezintă distincţia civică în gradul cel mai înalt care se poate acorda de către Consiliul local al Comunei Nicolae Bălcescu. A fost pentru prima dată când Primăria comunei a acordat acest titlu unui cetăţean de-al ei.

Motivele care au stat la baza acordării titlului de “Cetăţean de onoare” post mortem al comunei Nicolae Bălcescu, “medicului preot Martin Benedict” din Galbeni au fost următoarele:

Medicul preot Martin Benedict este o personalitate marcantă care prin activitatea sa semnificativă a făcut cunoscută comuna Nicolae Bălcescu în ţară şi în străinătate; prin performanţele profesionale deosebite, dar mai ales prin sprijinul necondiţionat acordat tuturor cetăţenilor care i-au solicitat serviciile din punct de vedere medical a contribuit în mod semnificativ la îmbunătăţirea simţitoare a condiţiilor de viaţă a cetăţenilor comunei; întreaga sa contribuţie a dus la dezvoltarea vieţii spirituale româneşti, susţinerea valorilor creştin-catolice, precum şi promovarea ecumenismului pe plan local şi naţional.

Ziua comemorativă a fost pregătită de către terţiarii franciscani (OFS) din Galbeni care menţin vie lampa de la picioarele crucii, aprinsă pentru prima oară de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, în ziua binecuvântării noului mormânt, 10 iulie 2011.